Snel van uw ongedierte af? Bel direct: 06 16 15 4042

Tapijtkevers

Tapijtkevers in vloerbedekking, kleding of gewoon in huis

Volwassen tapijtkevers eten voornamelijk nectar en stuifmeel van bloemen. Het zijn de larven van de tapijtkever die voornamelijk schade aanbrengen door hun eetgedrag. De larve van de tapijtkever is een aaseter. Ze eten onder andere van wollen stoffen, bont, opgezette dieren, huiden en alle andere zaken in uw woning die van dierlijk materiaal afkomstig zijn.

Als u denkt last te hebben van tapijtkevers gaan we samen met u op zoek naar de oorzaak, vervolgens helpen we u de tapijtkevers te bestrijden. Zo bespreken we te nemen maatregelen en geven we advies om tapijtkevers in de toekomst te voorkomen.

Tapijtkevers komen in Nederland voor. Van nature zijn de larven van de tapijtkever aaseters. Ze worden vaak gezien in oude verlaten vogelnesten. Bij uitzondering dienen plantaardige stoffen als voedsel. De volwassen tapijtkevers worden zomers veelal op bloemen aangetroffen, waar ze zich voeden met stuifmeel en nectar.

Uiterlijk van de tapijtkever

Tapijtkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Die stadia zijn;
ei – larve – pop – imago. Het ei stadium is afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur en duurt ongeveer 6 tot 35 dagen. Het larve stadium kan  2 maanden tot een jaar duren. Het pop stadium duurt 
5 tot 19 dagen daarna blijft de kever 7 tot 41 dagen in leven.

Ontwikkeling van tapijtkevers

Tapijtkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Die stadia zijn;
ei – larve – pop – imago. Het ei stadium is afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur en duurt ongeveer 6 tot 35 dagen. Het larve stadium kan  2 maanden tot een jaar duren. Het pop stadium duurt 
5 tot 19 dagen daarna blijft de kever 7 tot 41 dagen in leven.

Tapijtkevers bestrijden Amersfoortse Ongediertebestrijding

Overlast door tapijtkevers

De naam doet anders vermoeden maar de tapijtkever heeft weinig of niets met vloerbekleding te maken. Echter de larven van tapijtkevers kunnen aan bijvoorbeeld wollen stoffen, vloerbedekking of andere producten van dierlijke oorsprong aanzienlijke schade aanrichten. Tapijtkevers komen overal in Nederland voor maar ook in de rest van de wereld. De larven zijn aaseters, zij vinden hun voedsel bijvoorbeeld in verlaten vogelnesten. De kever wordt ‘s zomers vaak op bloemen aangetroffen, waar deze zich voedt met stuifmeel en nectar. Een enkele kever in huis is doorgaans een toevalstreffer. Toch overlast? Met Amersfoort Ongediertebestrijding is de plaag snel bestreden!


Risico’s en gezondheid

Tapijtkevers worden niet meteen als een gevaar voor de gezondheid gezien, maar kunnen wel antrax (miltvuur) verspreiden. In Nederland worden geen gegevens bijgehouden of er iemand ziek is geworden door tapijtkevers.


Bestrijden van tapijtkevers

Wanneer tapijtkevers bestrijden

Allereerst dienen alle bronnen  (bijv. vogelnesten) opgespoord en verwijderd te worden. Daarbij moet systematisch te werk worden gegaan. Heeft u een enkele tapijtkever in huis dan kan dat een toevallige vondst zijn zonder dat er sprake is van schade. De tapijtkever kan namelijk een overwinteringsplaats in huis hebben gezocht of in het vroege voorjaar of in de zomer toevallig zijn binnen gevlogen. In die gevallen is een bestrijding met insecticiden volstrekt overbodig. 

Wijze van bestrijding van tapijtkeversEen bestrijding moet worden uitgevoerd met een insecticide, waarbij ook de wanden en onderkanten van kledingkasten (en vloeren) dienen te worden behandeld. Om de tapijtkever te bestrijden moeten alle schuilplaatsen waar larven worden aangetroffen zijn behandeld met een residueel werkende insecticide. Er wordt een voor de insecten giftig residu aangebracht, dat een lange nawerking heeft en dus ook zijn dodelijke werking op de insecten behoudt. Om effectief te bestrijden is het belangrijk dat de bewoner al deze plaatsen bereikbaar maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plinten, naden en kieren en onder de randen van de vloerbedekking. Ook is het aan te bevelen om voor de behandeling grondig te stofzuigen. Het kan gebeuren dat wollen vloerkleden met een hoge pool 2 x behandeld moeten worden. 

Wanneer de insecten zich in een kledingkast ophouden dient men de kleren eruit te halen. Kleding mag nooit bespoten worden. In de zon hangen of reinigen bij 60°C en tenminste 30 minuten zal voldoende dodelijk zijn. In de vriezer gedurende 4 dagen bij -20°C kan natuurlijk ook. Vervolgens kunnen de naden en kieren van de kledingkast behandeld worden. Kinderspeelgoed moet voorafgaand aan de behandeling worden opgeruimd. Bij de behandeling kan speelgoed in plastic zakken worden verpakt. Na de behandeling mag de woning twee uur niet worden betreden. Vervolgens moet u goed ventileren. De tapijtkever kan zeer hardnekkig zijn waardoor het soms nodig is de behandeling na 8 weken te herhalen indien geen goed resultaat is verkregen. Voor deze behandeling en verdere adviezen neemt u contact op met een professionele bestrijder.


Preventie van tapijtkevers


Om tapijtkevers te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen:

  • Voorkom vogelnestjes onder dakpannen.
  • Naden en kieren dichten.
    Ruim (oude) kadavers op, wespen- en hommelnesten (indien ze binnen bereik zijn).

Kosten

Als u last heeft van tapijtkevers dan helpen we u graag. Dit kan door middel van inspectie of door telefonisch advies. Bij een inspectie worden kosten in rekening gebracht. Wanneer wij de opdracht om te bestrijden krijgen worden deze kosten op de rekening in mindering gebracht.

De kosten en het bestrijdingsplan worden altijd vooraf met u besproken. Voor particulieren, bedrijven en instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.

Vragen of prijsopgave aanvragen

Bent u op zoek naar een deskundige en discrete ongediertebestrijder in Midden-Nederland? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast of een ander ongedierte probleem.
Bel: 06 - 16 15 4042 (7 dagen per week, tussen 8:00 en 22:00 uur) of vul onderstaand formulier in voor een prijsopgave of het maken van een afspraak.

Velden met een * zijn verplicht