Snel van uw ongedierte af? Bel direct: 06 16 15 4042

Houtworm

Uw hout is na een houtworm bestrijding door ons weer beschermd

Voor een houtworm bestrijding en het voorkomen van houtworm kunt uw bij AOB terecht.  Wij zijn al een flink aantal jaren actief met houtworm bestrijding. Voor elke overlast bieden we de juiste oplossing, ook kunt u bij ons terecht voor het bestrijden van boktor.  Preventie doen wij ook en behandelen het hout. Veel houtwormplagen blijven jarenlang verborgen, met wijd verspreidde en ernstige schade tot gevolg. Zodra u denkt een houtworm probleem te hebben, is het belangrijk actie te ondernemen.

Als een houtworm bestrijding nodig is, dan heeft uw waarschijnlijk last van de gewone houtworm kever. Het kevertje wordt 3 tot 4 millimeter groot. De dekschilden zijn fijn behaard en bruin van kleur. Ze hebben vele rijen kleine puntjes die op groeven lijken. Het halsschild is groot en beschermt de kop. De seksen lokken elkaar door met hun kop en halsschild tegen het hout te tikken. Gevolg hiervan kan zijn een voor mensen hoorbaar geklop.

Houtwormkever bestrijden Amersfoortse Ongediertebestrijding

Voortplanting


Volwassen houtwormen voeden zich niet. Ze houden zich enkel bezig met de voortplanting. De vrouwtjes leggen hun eitjes in spleten in het hout, of in de gaatjes die vorige houtwormen gecreëerd hebben. De houtkever vliegt uit tussen mei en augustus en legt meestal zijn eitjes in hetzelfde hout als waar hij geboren is. Eén houtkever legt tientallen eitjes. De eitjes komen uit na 3 weken en een houtworm larve wordt geboren. De komende jaren zal de larve hout eten. Nadat de larven zijn ontwikkeld in het hout komt de kever tevoorschijn.  Vervolgens word het boorsel uit de gang geschoven en de kever vliegt uit. De uitvlieg opening is over het algemeen 1 tot 2 millimeter.

Houtworm bestrijden Amersfoortse Ongediertebestrijding

Hoe herken ik houtworm?

 • Bij tikken op het hout met een hard voorwerp hoort u een doffe klank.
 • Hout vertoont verzwakte plaatsen.
 • Hout raakt vervormd en vertoont verzakkingen.
 • Uitvlieg openingen zijn zichtbaar in het hout.
 • Boormeel dat aanwezig is.
 • Geluiden horen zoals knagen en kloppen.
 • Er worden dode kevers gevonden.

Schade door houtworm

Houtworm kan een behoorlijke schade aanrichten. Kevers komen alleen voor in droog hout. Ze komen bijna niet voor in hout van levende of dode bomen omdat dit te vochtig is. De kever wordt daarom ook droog boorder genoemd. Bewerkt hout is niet geschikt voor de larven al komen ze er wel in voor. Kevers komen vooral af op spanten, balken, vloeren en onbewerkte meubels.


Preventie tegen houtworm

Preventie tegen houtworm of andere insecten die zich in het hout boren. Daar kunt u ook preventief het hout tegen laten beschermen. Dit kan door middel van een preventieve behandeling. Zo een bescherming kan verstandig zijn als u van plan bent om een ruimte af te timmeren. Denk hierbij aan uw garage, zolder en schuur. Moet een behandeling toch achteraf plaats vinden dan geeft het meer werk, omdat de afwerking gedemonteerd en gemonteerd moet worden. De bestrijding wordt dan duurder.


Houtworm bestrijding

Afhankelijk van de situatie zijn er daarom twee verschillende houtworm behandel methodes:

*  Vloeistof behandeling: door middel van lage druk wordt een bestrijding middel gecontroleerd aangebracht. Het hout wordt daardoor zowel curatief als preventief behandeld. Het is belangrijk dat het hout geen verflagen of laklagen bevat. De vloeistof zal in het hout dringen. Deze houtworm bestrijding is goed en afdoende tegen houtworm en hout-aantastende insecten. Uw hout is na de behandeling weer langdurig beschermd.

*  Injecteren: balken, geverfde balken of overige houten delen worden voorzien van een injectie plug. De vloeistof word door middel van hoge druk in de balk geïnjecteerd. Hierdoor wordt de kern van de balk doordrenkt met vloeistof en deze blijft langdurig werkzaam.

Na een houtworm bestrijding moet er gedurende 48 uur worden gelucht, daarna mag de ruimte weer bewoond worden. Na een bestrijding blijft men langdurig de restanten van de olie ruiken. Contact met het bestrijding middel is absoluut niet gewenst.

Voorbereiding voor de houtworm bestrijding

Alle middelen die wij gebruiken voor een houtworm bestrijding zijn toegelaten door het CTB (College voor Toelating Bestrijding middelen). De door ons ingezette bestrijdingsmiddelen voor een houtworm preventie of bestrijding zijn synthetische pyrethroïden

Voorbereiding voor de houtworm bestrijding

 • De te behandelen oppervlakten moeten vooraf ontdaan worden van stof en zeker van verf. De vloeistof moet namelijk goed het hout indringen.
 • Alle te behandelen delen of ruimtes zullen toegankelijk gemaakt moeten worden voor de spuitlans.
 • Zoveel mogelijk inboedel verwijderen als deze in de weg staan bij een behandeling
 • Vloeren onder de te behandelde delen worden voorzien van plastic. Behandeling zonder morsen of nevel is niet mogelijk.
 • In veel gevallen zal de bewoner niet in het huis kunnen blijven tijdens en na de bestrijding. Hiervoor zal wat georganiseerd moeten worden.

Kosten

Als u last heeft van houtworm en gaatjes ziet in het hout dan helpen we u graag. Bij een inspectie bezoek voor houtworm worden er geen kosten in rekening gebracht. Tijdens een bezoek wordt gelijk gezegd of een houtworm actief of niet actief is. Na de inspectie maken wij vrijblijvend voor u een offerte. Wilt u meer informatie? Dit kan telefonisch of door het contactformulier in te vullen.

De kosten van een houtworm bestrijding zijn afhankelijk van het aantal m² wat behandeld moet worden. Ook de ernst van de situatie en het soort bestrijding bepaald de uiteindelijke prijs

Vragen of prijsopgave aanvragen

Bent u op zoek naar een deskundige en discrete ongediertebestrijder in Midden-Nederland? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast of een ander ongedierte probleem.
Bel: 06 - 16 15 4042 (7 dagen per week, tussen 8:00 en 22:00 uur) of vul onderstaand formulier in voor een prijsopgave of het maken van een afspraak.

Velden met een * zijn verplicht